Suria KLCC adalah pusat membeli-belah yang sangat popular di kalangan masyarakat tempatan dan pelancong dari luar. Ia terletak di kaki Menara Berkembar Petronas.

Terdapat banyak perayaan yang disambut di Malaysia dan kompleks membeli-belah ini adalah antara yang pertama yang mempunyai tema tertentu.

Hiasan di ruang legar yang sentiasa berubah mengikut perayaan yang disambut. Perayaan-perayaan utama seperti Hari Raya Puasa, Tahun Baru Cina, Deepavali dan Krismas.

Suria KLCC Mall

Pusat membeli belah ini mempunyai 6 tingkat kedai runcit dengan lebih daripada 270 kedai-kedai yang menawarkan barang-barang yang terdiri daripada alat elektronik terbaru di bandar untuk kraf tradisional Malaysia.

Sebagai sebuah pusat membeli-belah sehenti dan hiburan di pusat bandar, anda akan dapat mencari sesuatu yang boleh dilakukan di sini.

Selain dari pusat membeli-belah, Suria KLCC juga mempunyai galeri seni, pusat penemuan sains interaktif (Petrosains), akuarium laut bertaraf dunia dipanggil Aquaria, pawagam 12 skrin Tanjung Golden Screen dan dewan konsert klasikal yang dinamakan Dewan Filharmonik Petronas.

Makan malam di Suria KLCC adalah pengalaman yang cukup menarik. Anda boleh mencari makanan India, Cina, Melayu, Arab serta banyak lagi hidangan Asia di restoran mewah di sini.

Orang kurang upaya, warga tua atau mereka yang datang dengan kanak-kanak boleh mendapatkan kerusi roda atau kereta sorong di kaunter maklumat. Kedua-duanya percuma untuk 3 jam pertama.

Tarikan di Suria KLCC

Tarikan Di Suria KLCC

1. Petrosains Discovery Centre

Petrosains adalah pusat pembelajaran sains kanak-kanak moden yang terletak di tingkat 4 Suria KLCC. Kanak-kanak boleh mempelajari teknologi petroleum dan teknologi yang diasaskan dari bahan api seperti lumba kereta Formula 1.

2. Aquaria

Aquaria boleh diakses dari pusat membeli-belah Suria KLCC melalui terowong bawah tanah ke Pusat Konvensyen KL. Pelawat boleh membeli pakej berenang di dalam akuarium laut dan bersemuka dengan jerung di sini.

3. Dewan Filharmonik Petronas

Dewan konsert ini merupakan tuan rumah kepada Orkestra Filharmonik Malaysia dan boleh diakses melalui blok pejabat Menara Berkembar Petronas. Kebanyakan persembahan muzikal di sini dipersembahkan oleh pemuzik luar negara bertaraf dunia.

4. Galeri Petronas

Galeri seni ini telah ditubuhkan pada tahun 1993 untuk menyokong pembangunan dan pemeliharaan seni di negara ini. Masuk adalah percuma.

5. Kinokuniya

Kedai buku Kinokuniya dari Jepun sebesar dua tingkat ini memuatkan buku bahasa Inggeris, Cina dan komik manga Jepun.

Tarikan Lain

Di sekitar KLCC Suria adalah hotel banyak 5 bintang. Mandarin Oriental Hotel dan Traders Hotel berada dalam jarak berjalan kaki dan merupakan antara hotel yang paling popular dikalangan pelancong. Pusat konvensyen Kuala Lumpur yang terletak di sini juga banyak mengadakan persidangan berprofil tinggi juga diadakan di sini sepanjang tahun.

Jika anda memerlukan berehat selepas dikurung di dalam bangunan untuk beberapa jam, cuba bercakap berjalan-jalan di taman KLCC. Ia adalah taman yang indah di dalam bandar di mana anda akan mendapati ciri-ciri air, kolam childeren untuk bermain, taman permainan, pokok-pokok dan bangku-bangku untuk anda duduk.

Ambil beberapa gambar bandar dari taman ini. Taman ini penuh dengan orang semasa pengiraan detik Tahun Baru. Hari Kemerdekaan Malaysia pada 31 Ogos juga diraikan di sini.

Cara ke Suria KLCC

Pusat membeli-belah ini dibuka dari 10:00 pagi hingga 10:00 malam setiap hari. Cara terbaik untuk kesini adalah dengan menggunakan pengangkutan awam LRT. Menaiki LRT dan berhenti di stesen KLCC. Ikut papan tanda dan anda akan berada di sini pada kira-kira 5 minit.

___

Jangan lupa like CutiSini.com di Facebook, jadi anda akan terus-menerus dapat membaca artikel cuti-cuti Malaysia seperti ini. Terima kasih.

0 komen pembaca

Tiada komen lagi. Jadi yang pertama komen artikel ini.

Buat Komen

Nota: Alamat e-mel anda tidak akan dikongsi oleh pihak ketiga. Ruang bertanda * adalah wajib diisi.

Lagi Artikel Menarik